Petőfi Újratöltve

2011. szeptember 21-én nyitjuk meg a Petőfi Irodalmi Múzeum új állandó tárlatát. A blog oldalon végig lehet követni a kiállítás létrejöttét. A bejegyzésekben kisfilmeken keresztül az építés műhelytitkairól, illetve szöveggel és képekkel az érdekességekről, újdonságokról is folyamatosan hírt adunk.

Friss topikok

Archívum

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Az új Petőfi-kiállítás

2011.09.02. 17:26 - Petőfi Irodalmi Múzeum

Címkék: interaktivitás petőfi kiállítás

A múzeum legfontosabb állandó kiállítása a Petőfi-tárlat, már csak azért is, mert a Petőfi Társaság örököseként a PIM gondozza a hagyaték jelentős részét is – A most lebontott kiállítást 2000-ben nyitottuk meg. Korrekt, és szakmailag is tökéletes tárlat volt, de azóta felnőtt egy újabb generáció, és annyira gyorsan változnak a gyerekek olvasási szokásai és az interaktivitásra való igényük, hogy ehhez muszáj volt alkalmazkodnunk. A Petőfi-kiállítást a látogatók kétharmada biztosan megnézi, és ennek a közönségnek jelentős része diák. Fontos cél volt, hogy ehhez a réteghez  közelebb hozzuk Petőfit, akit a tapasztalataink szerint akár mai, szerethető figuraként is el lehet adni.

Ki ne ismerné Petőfit? És lehet újat mondani róla? A szeptember 21-én megnyíló kiállítás eddig ismeretlen kéziratokkal, képekkel, személyes tárgyakkal tesz kísérletet a sikeres, fiatal költő alakjának megrajzolására. Az életpálya izgalmas döntéshelyzeteit, tipikusságát és szabálytalanságait követhetjük nyomon: a szülői ambíciókat és elvárásokat, a kalandos tanulóéveket, a „kóbor” hivatásokat, a kiskatona, a vándorszínész hányattatásait, a házaséletre készülő fiatalember dilemmáit. A kiállítás tengelye Petőfi berobbanása a fővárosi irodalmi életbe: neki sikerül elsőként független írói egzisztenciát teremtenie. Az életművét tudatosan építő alkotót ebben segítette költői imázsa alakításához választott, akkoriban szokatlan eszközkészlete: öltözködése, feltűnő gesztusai, formabontó szerepversei. Az iskolás korosztály és a felnőtt látogató számára egyaránt ajánlott kiállítás látványos, multimédiás eszközökkel hozza közel a korszak légkörét, szereplőit, a rendkívüli életpálya fontos pillanatainak hangulatát.

A bejegyzés trackback címe:

https://petofi-kiallitas.blog.hu/api/trackback/id/tr573198127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása