Petőfi Újratöltve

2011. szeptember 21-én nyitjuk meg a Petőfi Irodalmi Múzeum új állandó tárlatát. A blog oldalon végig lehet követni a kiállítás létrejöttét. A bejegyzésekben kisfilmeken keresztül az építés műhelytitkairól, illetve szöveggel és képekkel az érdekességekről, újdonságokról is folyamatosan hírt adunk.

Friss topikok

Archívum

Naptár

május 2021
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Új Petőfi-tárgyak a kiállításban!

2011.09.21. 09:35 - Petőfi Irodalmi Múzeum

Az új tárlatban olyan tárgyak is láthatók lesznek, melyek a nagyközönség számára eddig ismeretlenek voltak. A legkülönlegesebbek közül egy rövid válogatás itt is látható.

Petőfi Sándor pénztárcája, egy ceruzával és két egykrajcárossal /Magántulajdon/

Szendrey Júlia hímezte a forradalom emlékére ezt a jellegzetes biedermeier motívumokkal zsúfolt tárcát, amely nemrég bukkant fel ismét, közel száz év lappangás után.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Petőfi jegyzőkönyve /Országos Széchényi Könyvtár/

A tárcában versfogalmazványok voltak, egy hajfürttel. Az egyikre Szendrey Júlia írta rá a dátumot: Zugliget, 1848. szeptember 8. Ez volt első és utolsó házassági évfordulójuk, amit egy vidám kirándulással ünnepeltek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szendrey Júlia nemzetiszínű főkötője (rekonstrukció)

Szendrey Júlia öltözködésével is hangsúlyozta, hogy egy forradalmár felesége: haját levágatta, egyszerű fekete ruháján széles, nemzetiszínű szalagot hordott, kokárdát és magyar főkötőt.

 

Műtárgyak a tárlatban!

2011.09.15. 18:14 - Petőfi Irodalmi Múzeum

Címkék: kisfilm műtárgyak

Elkezdődött a finomhangolás a kiállításban. A tegnapi nappal a kollégák elkezdték a tárgyakat is behelyezni a helyükre. Igaz még nincs minden a helyén, de innen már gyorsan és látványosan változik a kiállítás napról napra. Erről tanúskodik az alábbi kisfilm is, érdemes összehasonlítani a korábban készített hasonló filmmel.

Játék a kiállításban

2011.09.14. 13:33 - Petőfi Irodalmi Múzeum

Címkék: játék interaktivitás

A kiállításlátogatást igyekszünk élvezetessé tenni, több interaktív elemet és technikai újdonságot is beépítünk a tárlatba. A könnyedebb szórakozást szolgálja majd az a PC játék, amelyet kifejezetten erre az alaklomra fejlesztettek és készítettek nekünk.

A játék egy érintőképernyős gépen lesz elérhető, és Flash alapú animációval futnak rajta a képek. A feladat lényege, hogy az 1848 március 15-i budapesti események főbb helyszíneit kell végigjárni, s minden egyes állomáson kérdésekre válaszolva lehet tovább menni. A válaszokat minden esetben 3 lehetőség közül kell kiválasztani, tehát nem lesz túl bonyolult J. Minél több helyes választ ad valaki, annál több ember követi a játékost az egyes helyszínek között mozogva. Az éppen aktuális forradalmi tömeget egy számláló jelzi a képernyő sarkában. Az utolsó helyszínre reményeink szerint minden játékos rengeteg követővel érkezik majd meg.

Az alábbiakban pár kép kedvcsinálónak, de élőben az igazi, szeptember 22. után el kell jönni a kiállításba! J 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Épül a kiállítás

2011.09.07. 10:31 - Petőfi Irodalmi Múzeum

Címkék: kiállítás újdonság építés

 Augusztus végén lebontottuk a 2000-ben megnyílt Petőfi-kiállítást, s szeptember elején elkezdődött az új tárlat építése. A munkálatok kezdéséről készítettünk egy kisfilmet, melyet itt is, illetve a youtube-on is meg lehet nézni. A blogon szeretnénk további bejegyzésekkel és filmekkel is részletesen bemutatni, hogy milyen lesz az új kiállítás, milyen újdonságok, érdekességek lesznek benne.

Az új Petőfi-kiállítás

2011.09.02. 17:26 - Petőfi Irodalmi Múzeum

Címkék: interaktivitás petőfi kiállítás

A múzeum legfontosabb állandó kiállítása a Petőfi-tárlat, már csak azért is, mert a Petőfi Társaság örököseként a PIM gondozza a hagyaték jelentős részét is – A most lebontott kiállítást 2000-ben nyitottuk meg. Korrekt, és szakmailag is tökéletes tárlat volt, de azóta felnőtt egy újabb generáció, és annyira gyorsan változnak a gyerekek olvasási szokásai és az interaktivitásra való igényük, hogy ehhez muszáj volt alkalmazkodnunk. A Petőfi-kiállítást a látogatók kétharmada biztosan megnézi, és ennek a közönségnek jelentős része diák. Fontos cél volt, hogy ehhez a réteghez  közelebb hozzuk Petőfit, akit a tapasztalataink szerint akár mai, szerethető figuraként is el lehet adni.

Ki ne ismerné Petőfit? És lehet újat mondani róla? A szeptember 21-én megnyíló kiállítás eddig ismeretlen kéziratokkal, képekkel, személyes tárgyakkal tesz kísérletet a sikeres, fiatal költő alakjának megrajzolására. Az életpálya izgalmas döntéshelyzeteit, tipikusságát és szabálytalanságait követhetjük nyomon: a szülői ambíciókat és elvárásokat, a kalandos tanulóéveket, a „kóbor” hivatásokat, a kiskatona, a vándorszínész hányattatásait, a házaséletre készülő fiatalember dilemmáit. A kiállítás tengelye Petőfi berobbanása a fővárosi irodalmi életbe: neki sikerül elsőként független írói egzisztenciát teremtenie. Az életművét tudatosan építő alkotót ebben segítette költői imázsa alakításához választott, akkoriban szokatlan eszközkészlete: öltözködése, feltűnő gesztusai, formabontó szerepversei. Az iskolás korosztály és a felnőtt látogató számára egyaránt ajánlott kiállítás látványos, multimédiás eszközökkel hozza közel a korszak légkörét, szereplőit, a rendkívüli életpálya fontos pillanatainak hangulatát.süti beállítások módosítása